maanantaina, lokakuuta 08, 2012

Neljän miljoonan suomalaisen puolesta

8.10.2012

Poliittinen kannanotto terveyskeskusmaksuihin ja yksityiseen työterveydenhuoltoon
Nyky-Suomessa on monta ilmiötä, jotka viittaavat luokkayhteiskunnan uuteen nousuun. Ehkä selkein niistä ihmisten jakautuminen kahteen luokkaan sairaanhoitopalveluissa. Miljoona suomalaista saa etuoikeutettua, nopeaa ja tasokasta hoitoa työterveyshuollossa, neljä miljoonaa suomalaista joutuu kroonisessa rahapulassa ja työvoimapulassa kituvan julkisen terveydenhuollon varaan. Ne, joilla olisi varaa maksaa hoidostaan – ainakin suuripalkkaisimmat työterveydenhuollon asiakkaat – saavat palvelut maksutta, kun taas lapset, eläkeläiset ja työttömät maksavat niistä, vaikka kaikkein maksukyvyttömimmät kuuluvat näihin ryhmiin. Se ei ole oikeudenmukaista.
Minulla on kaksi vaatimusta. Ensinnäkin kunnan päättäjien on pidettävä huolta siitä, etteivät kunnalliset palvelut pääse rapistumaan. Kahdentasoisten palvelujen järjestelmä olisi sosiaalisesti sietämätön. Toiseksi tasa-arvon nimissä on lakattava perimästä terveyskeskusmaksuja.
Julkisuudessa on kerrottu, kuinka yksityinen työterveyshuolto syö yhteisiä voimavaroja: lääkäreitä olisi tarpeeksi, jolleivät lääkärit olisi yksityisen työterveydenhuollon puolella hoitamassa potilaita, jotka eivät itse maksa hoidostaan. Jos turhaa kysyntää on tarpeen torjua maksuilla, toteuttakoon yksityisten työterveyspalvelujen palveluissa kohtuullinen omavastuu.
Tämäkin asia on valmisteltava huolellisesti, kuten kaikki suuret ja tärkeät asiat. Uudistus on toteutettava Järvenpäässäviimeistään vuoden 2014 budjetissa, joka rakennetaan ensi vuoden kuluessa.