tiistaina, lokakuuta 09, 2012

Ainolan kaupunki


Poliittinen kannanotto Järvenpään, Keravan ja Tuusulan yhdistämiseen Ainolan kaupungiksi
Kannatan Tuusulan, Keravan ja Järvenpään liittämistä toisiinsa. Julkisuudessa esillä ollut nimiehdotus Ainola kuulostaa mukavalta. Uusi kaupunki kelpaa minulle kuitenkin minkä nimisenä vain.
Aiemmin olen pohtinut julkisuudessa, kuuluisiko Hyvinkää luontevasti tähän kokonaisuuteen joko mainittujen kolmen kunnan lisäksi tai Tuusulan sijaan, jos se haraa itsepintaisesti vastaan. Järvenpäähän kuuluu esimerkiksi samaan sairaalapiiriin. Hyvinkäällä on enemmän muutakin yhteistä Järvenpään ja Keravan kanssa kuin aivan toisenlaisella Tuusulalla. Mallia voisi kutsua suur-Ainolaksi. Tätä vaihtoehtoa ei kuitenkaan kannata pitää esillä tässä käsittelyvaiheessa, vaan on hyvä keskittyä kolmen kunnan perusmalliin. Saattaahan suur-Ainolakin vielä pulpahtaa esille, jos kolmen kunnan perusmalli lyö päänsä Hyrylän mäntyyn.
Maapolitiikka on ilmeisin syy, miksi yhdistymistä tarvitaan. Muita syitä on runsaasti. Yhtynein voimin kunnat voisivat toteuttaa monia tärkeitä esimerkiksi kulttuurin ja urheilun piiriin kuuluvia hankkeita, joihin minkään niistä voimat eivät yksin riitä.
Toisin kuin monissa muissa kuntaliitostapauksissa yksikään kolmesta kunnasta ei ole taloudellisesti niin huonossa asemassa, että yhtymistä pitäisi ajaa taloudellisen pakon tähden. Mutta kaikkien kolmen kunnan väestöllä olisi saavutettavana uusia etuja ratkaisun myötä. Yhdessä ne voisivat myös puolustaa alueen väestön etuja kilpailussa muiden alueiden kanssa.
Tuusulanjärvi, maakuntajärvemme, on näiden kolmen kunnan yhteinen aarre. Sen hyväksi voidaan yhdessä tehdä tärkeitä asioita.