perjantaina, lokakuuta 19, 2012

Verot ja palvelut

Yksi tavallisimpia kysymyksiä vaalikoneissa on ollut palvelujen ja verotuksen välinen suhde. Jos rahat eivät riitä nykyiseen palvelutasoon, onko palveluita karsittava vai onko kunnan etsittävä uusia tuloja niiden rahoittamiseen joko velkaa ottamalla tai veroja korottamalla.
Oma vastaukseni tähän kysymykseen on perustunut siihen, että ainakaan Järvenpäässä palvelujen merkittävä karsiminen ei olisi mahdollista, jollei laittomuuden tielle tahdota lähteä. Jäljellähän ovat oikeastaan vain lakisääteiset palvelut, ja koko kuluneen vaalikauden ajan on käytetty suunnattomasti energiaa ja aikaa hallinnon ja toiminnan tehostamiseen. Lähtökohtanani siis on, että nykyiset palvelut nykysellä tasollaan on pakko säilyttää.
Velkaa ei minun mielestäni pidä ottaa arjen - juoksevien kulujen - rahoittamiseen, paitsi poikkeustapauksessa, jos rahaa tarvitaan vain tilapäisesti ja lyhyeksi aikaa. Velan ottaminen investointeihin on kokonaan toinen asia, se voi olla joissakin tapauksissa hyvin järkevää. Velanotto nykyisen palvelutason säilyttämiseen ei siis tulisi kysymykseen.
Jos rahat eivät riitä lakisääteisiin palveluihin, joudutaan veroja korottamaan. Pääasiassa on kaksi vaihtoehtoa. On nostettava tuloveroprosenttia tai kiinteistöveroprosentteja. Näiden veronkorotusten sosiaaliset seuraamukset ovat erilaisia. Ratkaisu on tehtävä niin, että suojellaan mahdollisuuksien mukaan ennestään vähäosaisimpia lisäahdingolta.
Arvioni mukaan Järvenpään kaupunginssa selvitään ensi vuosi kiristämättä verotusta. En siis kannata veronkorotuksia ensi vuoden bujdettiin. Luullakseni on kuitenkin melko varmaa, että koko vaalikautta ei selvitä veroja korottamatta.
Kantani ydin on kuitenkin siinä, että emme lähde purkamaan palveluita.

19.10.2012